Natuurlijk Dierenarts Irene

Acupunctuur

Het woord ‘acupunctuur’ is afkomstig van de Latijnse woorden acus (naald) en punctum (prik). Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde en wordt in China al zo’n 3000 jaar toegepast. Inmiddels wordt acupunctuur over de hele wereld beoefend, soms als enige therapie, maar regelmatig ook in combinatie met osteopathie, chiropractie en/of Westerse Geneeswijzen.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde stroomt er energie door het lichaam. Naast zenuwbanen en bloedvaten, lopen er door ons lichaam ook energiebanen, die ‘meridianen’ worden genoemd. Circa 365 basis acupunctuurpunten op het lichaam geven toegang tot de deze meridianen.
Verstoringen van de energiestroom kunnen leiden tot het optreden van ziektebeelden. Stimulatie van de juiste (combinatie van) acupunctuurpunten brengt de energiestroom weer in balans, waardoor het lichaam beter in staat is om ziekten te overwinnen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het stimuleren van acupunctuurpunten een groot aantal effecten teweeg kan brengen in het lichaam. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een uitgebreide lijst met klachten en aandoeningen samengesteld waarbij acupunctuur effectief is, waaronder pijnklachten, maagdarmklachten, orthopedische klachten, etc. Het is dus vastgesteld dat het stimuleren van de juiste punten op de huid een belangrijke, positieve invloed op een groot aantal lichaamsfuncties kan hebben.

In mijn praktijk maak ik zowel gebruik van naalden, als van laser en elektro-acupunctuur. Per dier kijk ik wat de beste behandeling is en waar ze zich het meest prettig bij voelen. Het voordeel van de laser is dat alle dieren dit goed verdragen, omdat het geen pijn doet. Ook katten accepteren de laser bijzonder goed. De laser is ideaal bij angstige dieren en bij dieren die bang zijn voor naalden of de dierenarts. Bij verlamde dieren maak ik veel gebruik van elektro-acupunctuur. Hierbij sluit ik een apparaatje aan op de naalden zodat er een klein stroompje door de naalden gaat. Zo weinig, dat de dieren het niet voelen. Mijn ervaring is dat elektro-acupunctuur beter werkt bij verlammingen dan alleen naalden of laser.


Stacks Image 237

Klachten

Enkele veel voorkomende klachten waarbij acupunctuur bij dieren wordt toegepast zijn:

- Dieren die minder soepel gaan lopen, moeite krijgen met opstaan of niet graag (meer) willen bewegen.

- Problemen in botten, spieren en gewrichten, zoals rugklachten, artrose, heupproblemen of nek- en rughernia’s.

- Klachten zoals minder enthousiast, sneller vermoeid of niet lekker in hun vel zitten zonder duidelijke oorzaak.

- Pijnuitingen bij het optillen van het dier of vage kreupelheid.

- Niet meer willen springen, moeite met traplopen of rennen.

- Sporthonden of werkhonden die minder presteren.

- Gedragsproblemen of gedragsveranderingen, zoals angst of vreemd gedrag.

- Ter ondersteuning van chronische ziekten zoals hart-, lever- en nierproblemen.

- Onvoldoende herstel na ziekte of operatie.


Praktijklocaties


Bulkstraat 70A
4158 EC te Deil

Pijnenburg 110
3328 DE Dordrecht

Contactinformatie


info@natuurlijkdierenartsirene.nl
06 - 5024 7549

ABN AMRO NL53 ABNA 05051958 79
KvK 5944 8598